Herdenking van de genocide op Arameeërs in Enschede

ENSCHEDE – Op zaterdag 15 juni 2024 organiseert Comité 1915 een herdenking van de genocide op Arameeërs die plaatsvond in 1915. Het programma bevat onder andere toespraken van politici, historici, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en andere prominenten. Aan de jaarlijkse herdenking van de genocide nemen ook Turkse Nederlanders, Armeniërs en Grieken deel. Het programma start om 19.00 uur in het Volkspark te Enschede (ingang aan de Stadsmatenstraat). 

Het programma bevat onder andere de volgende onderdelen: 

 • Toespraak van Isa Kahraman, Tweede Kamerlid 
 • Toespraak van Caroline van der Plas, Tweede Kamerlid 
 • Toespraak van  Don Ceder, Tweede Kamerlid 
 • Toespraak van Ilan De Basso, Europarlementariërs uit Zweden
 • Toespraak van Sander Smit, kandidaat EU-parlement
 • Toespraak van Ronny Naftaniel, voormalig directeur CIDI 
 • Toespraak van columniste Ebru Umar
 • Toespraak van Nicolai Romashuk, namens de Armeense organisatie 

De dagvoorzitters zijn Anne Turan en Sofia Mutlu-Numansen. 

De jaarlijkse herdenking wordt net als voorgaande jaren georganiseerd in het Volkspark in Enschede. Voorafgaand aan de herdenking zal om 18.30 uur in de nabij gelegen Syrisch-orthodoxe St. Jacobkerk (M.H. Tromplaan 50) gebeden worden ter ere van de slachtoffers van de genocide. Dit gebed zal worden geleid door aartspriester Paulus Akman. 

De genocide van 1915 vormt een historisch dieptepunt van de vervolging van de Arameeërs. In 1915 werd meer dan 70% van de Arameeërs vermoord. De christenen waaronder Arameeërs vormden ongeveer 20% van de bevolking in Turkije. Anno 2024 is minder dan 0,3% van de bevolking christen. 

Comité 1915 is een samenwerkingsverband van Aramese organisaties in Twente met als doel de genocide op Arameeërs te herdenken; het publiek in Nederland te informeren over deze genocide en het creëren van dialoog tussen diverse bevolkingsgroepen. Aan het Comité 1915 nemen de onderstaande organisaties deel: 

 • Aramese Federatie Nederland
 • Aramese Beweging voor Mensenrechten
 • Aramese televisiezender Suryoyo Sat Nederland
 • S.A.C.V. Abgar – Rijssen 
 • Platform Aram – Enschede
 • Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal
 • S.C.V. Baradaeus – Hengelo 

Bij de laatste herdenking waren rond 700 personen aanwezig. De organisatie verwacht ook dit jaar een hoge opkomst. 

Noot voor de pers: 
voor eventuele vragen of meer informatie kunt u mailen naar 1915comite@gmail.com