Persbericht – Herdenking van de genocide op Arameeërs

Op donderdag 15 juni 2023 organiseert Comité 1915 een herdenking van de genocide op Arameeërs die plaatsvond in 1915. Het programma bevat onder andere toespraken van politici, historici, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en andere prominenten. Ook nemen Turkse Nederlanders deel aan deze herdenking. Het programma start om 19.00 uur in het Volkspark te Enschede (ingang aan de Stadsmatenstraat). Het programma bevat onder andere de volgende onderdelen:

 • Toespraak van Tweede Kamerlid Don Ceder
 • Toespraak van opperrabbijn Binyomin Jacobs
 • Toespraak van Roger van Oordt, honorair consul van de staat Israël
 • Toespraak van onderzoeksjournalist Sinan Can
 • Muzikaal intermezzo (Duduk) door Nicolai Romashuk
 • Toespraak van Haygan Mardikjan namens de Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON)
 • Toespraak van Kemal Yalcin, historicus

De dagvoorzitters zijn Anne Turan en Sofia Mutlu-Numansen. Het programma start om 19:00 uur in het Volkspark in Enschede (ingang aan de Stadsmatenstraat). Voorafgaand aan de herdenking zal om 18.30 uur in de nabije gelegen Syrisch-orthodoxe St. Jacobkerk (M.H. Tromplaan 50) gebeden worden ter ere van de slachtoffers van de genocide. Dit gebed zal worden geleid door aartspriester Paulus Akman. De genocide van 1915 vormt een historisch dieptepunt van de vervolging van de Arameeërs. In 1915 werd meer dan 70% van de Arameeërs vermoord. De christenen waaronder Arameeërs vormden ongeveer 20% van de bevolking in Turkije. Anno 2023 is minder dan 1% van de bevolking christen.
Comité 1915 is een samenwerkingsverband van Aramese organisaties in Twente met als doel de genocide op Arameeërs te herdenken en het publiek in Nederland te informeren over deze genocide. Aan Comité 1915 nemen de onderstaande organisaties deel:

 • De Aramese Federatie
 • De Aramese Beweging voor Mensenrechten
 • De Aramese televisiezender Suryoyo Sat Nederland
 • De Aramese vereniging Abgar Rijssen
 • Platform Aram Enschede
 • De Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal
 • Baradaeus Hengelo
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Comité 1915, 1915comite@gmail.com.
persbericht