Persbericht – Herdenking van de genocide op Arameeërs

ENSCHEDE – Op woensdag 15 juni 2022 organiseert het Comité 1915 een herdenking van de genocide op Arameeërs die plaatsvond in 1915. Het programma bevat onder andere toespraken van politici, historici en genocideonderzoekers. Ook nemen Turkse Nederlanders deel aan deze herdenking. Het programma start om 19.00 uur in het Volkspark te Enschede (ingang aan de Stadsmatenstraat).

De genocide van 1915 vormt een historisch dieptepunt van de vervolging van de Arameeërs. In 1915 werd meer dan 70% van de Arameeërs vermoord. De christenen waaronder Arameeërs vormden ongeveer 20% van de bevolking in Turkije. Anno 2022 is minder dan 1% van de bevolking christen. Het Comité 1915 is een samenwerkingsverband van de Aramese Federatie, de Aramese Beweging voor Mensenrechten, Aramese tv-zender Suryoyo Sat, Platform Aram Enschede, de Aramese vereniging Abgar Rijssen en de Aramese Vereniging Oldenzaal.

Het programma bevat onder andere de volgende onderdelen:

  • Toespraak van Tweede Kamerlid Don Ceder
  • Toespraak van Opperrabbijn Binyomin Jacobs
  • Toespraak van genocideonderzoeker Anthonie Holslag
  • Toespraak van de Turks-Nederlandse historicus Tayfun Balçik
  • Toespraak van PhD kandidate Sofia Mutlu-Numansen
  • Toespraak van Faruk Köklü, voorzitter van de (Turkse) SDO
  • Toespraak van Johan Kurt, namens de Aramese organisaties en het comité 1915.

Het programma start om 19:00 uur in het Volkspark in Enschede (ingang aan de Stadsmatenstraat). Voorafgaand aan de herdenking zal om 18.30 uur in de nabije gelegen Syrisch-orthodoxe St. Jacobkerk (M.H. Tromplaan 50) gebeden worden ter ere van de slachtoffers van de genocide. Dit gebed zal worden geleid door aartspriester Paulus Akman.